Jaaropleiding: paarden opvoeden


Een totaalopleiding gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken binnen een gemoedelijk en ontspannen kader

 

Als u dit aan het lezen bent, dan wil dit al zeggen dat je op een of andere manier interesse hebt om je te verdiepen in één van de meest fascinerende dieren, het paard. Wij willen met deze opleiding hier een grote hulp in zijn. We willen het paard, zijn gedrag, zijn behoeften, zijn manier van denken, zijn….., zo goed en wetenschappelijk onderbouwd als mogelijk aan jullie voorstellen.

 

Vanuit mijn opleiding orthopedagogie, mijn werk met probleemjongeren en de gedragstherapeutische aanpak en natuurlijk mijn passie voor paarden, heb ik vooral een grote interesse ontwikkeld in het opvoeden van paarden en paardengedrag. Want dit is de basis waar alles begint. Anders dan bij velen, ligt bij mij niet de nadruk op rijden, maar alles wat er nodig is om dit rijden zo aangenaam mogelijk te maken voor ruiter en paard. Ik zeg dan ook vaak: IK STOP WAAR ANDEREN BEGINNEN.

 

Willen we van kinderen weerbare volwassenen maken die hun weg kunnen vinden in de soms harde dagdagelijkse wereld, dan moet we dit in de opvoeding doen. Willen we van onze paarden, gebruikspaarden maken, dan moeten we ze hier op voorbereiden en dus onze opvoeding hier op afstemmen. Niets is zo oneerlijk als de verwachting dat een paard alles maar moet toelaten wat wij willen. Teveel paarden belanden in het slachthuis of in ongure circuits door een gebrek aan de juiste opvoeding. Niet het paard was fout, maar wel de verwachtingen en opvoeding van de mens. We vragen vooral onnatuurlijke dingen van ons paard. Dan is het aan ons om ons paard hierop voor te bereiden en gedragsproblemen te voorkomen. Een win winsituatie op meerdere vlakken. Het paard is voorbereid en groeit uit tot een fijn gebruikspaard. De mens is tevreden want heeft veel plezier met zijn of haar paard en kan er veilig mee omgaan. Daarnaast gaat er een hele nieuwe wereld voor beiden open. Want wat kan je veel doen zonder hiervoor op je paard te hoeven zitten.

 

Elk contact is opvoeden, dus tijdens elk contact, ben je aan het werk met je paard. Om op te voeden, heb je een pedagogisch klimaat of opvoedklimaat nodig. Dit wil zeggen dat er aan heel wat randvoorwaarden voldaan moet worden om optimaal te kunnen opvoeden. Dit zijn zaken zoals huisvesting, dagelijkse verzorging, voeding, hoeven, materiaalkeuze,… . Om aan deze randvoorwaarden te voldoen is er kennis nodig over het paard. Ook voor het opvoeden zelf is er kennis nodig. Deze willen we jullie bieden en vooral: we zijn op zoek naar mensen die op deze manier deze kennis weer verder kunnen uitbrengen.

 

Hoe willen we dit nu doen?

We willen jullie een opleiding brengen die ruimte biedt om in te gaan op ieders vraag en elk in zijn of haar tempo laat ontwikkelen. Dit binnen een ontspannen en gemoedelijk kader. Alle onderwerpen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.Onze opleidingen staan om hun groepssfeer bekend en we willen dan ook een leuke groep mensen opleiden die ook achteraf elkaar en anderen kunnen en willen bijstaan met raad en daad.

Het is een weekendopleiding verdeeld over een 11 tal weekends met afwisselend theoretisch en praktisch werk. De cursusdagen zijn vooral op zondag. Dus bijna nooit volledige weekends.

Daarnaast krijgt elke cursist ook 5 individuele uren die hij/zij tijdens de opleiding kan opnemen.

We verwachten natuurlijk ook een deel zelfstudie. Dit wil zeggen dat de theorie en praktijk die onderwezen wordt ook thuis verder nog geleerd of geoefend wordt.

Verder naar beneden vindt u de data voor 2021-2022

 

Een greep uit de vakken die aan bod komen:

Theoretisch: voeding, huisvesting, sociaal gedrag, leerprincipes, conditionering, zintuigen, gedrag, opvoeding, zadelpassen, …

Praktisch: werk in vrijheid, werk aan het lange touw, longeren en de mogelijkheden ervan, lange lijnen, schriktraining, veulentraining, zadelmak maken, basisbeginselen vrijheidsdressuur,…. .

We willen vooral iedereen zijn eigen methode laten ontwikkelen en ervoor zorgen dat onze studenten creatief genoeg zijn om achteraf zelf oplossingen te gaan bedenken voor de problemen waar ze voor staan.

  

Extra modules:

Na het volgen van onze jaaropleiding is er de mogelijkheid tot het volgen van de extra module:

Pedagogisch begeleiden mbv paarden.

Deze module kan slechts gevolgd worden na het volgen van de module "paarden opvoeden". Dit omdat we eerst zo volledig mogelijk op de hoogte moeten zijn van het denken, leren, behoeften enz van het paard alvorens we dit als partner in begeleidingen kunnen gaan gebruiken. We willen net een wildgroei van begeleidingen tegen gaan. We willen onze studenten goed voorbereiden op het werken met paarden en hoe hun paard hierop voor te bereiden zodat het veilig en zinvol is en blijft voor het paard, de begeleider en de client.

 

Prijs en uren:

 

De opleiding heeft zijn vaste lesdagen maar daarnaast verwachten wij natuurlijk ook nog heel wat uren zelfstudie zowel wat de theorie betreft als de praktijk.

De prijs is 1200 euro.

 

Data 2021-2022 :


5 september

10 oktober

7 november 

5 december 

9 januari 

6 februari 

6 maart

3 april

8 mei

5 juni


19 juni (examen)


Data onder voorbehoud